Aminosyror eller vassleprotein

Aminosyror VS proteinpulver

Skillnaden mellan aminosyror och proteinpulver är att kroppen kan ta upp aminosyror något snabbare än protein. De är ungefär lika bra på att förhöja proteinsyntesen.


EAA (kosttillskott)

EAA = Essential Amino Acids. De essentiella aminosyrorna är de som kroppen inte själv kan skapa, utan måste få i sig på annat sätt.

När?
EAA tas bäst i samband med styrketräning, både före och efter.

Hur mycket?
Studier har gjorts och visat att 10 g före och efter styrketräningen ger bäst effekt, mer gjorde det inte bättre.


EAA VS proteinpulver

När man jämför EAA med proteinpulver är det oftast EAA och vassleprotein man jämför, då de båda är snabba och används i störst grad i samband med styrketräning.

EAA i ren form har visats stimulerar proteinsyntesen något kraftigare än vassle. EAA går även förbi levern och tas därför upp snabbare.

EAA innehåller även färre kalorier per portion jämfört med proteinpulver. Detta är bra då man deffar eller bara vill ligga på ett litet överskott.


BCAA VS EAA

BCAA är likt EAA då de båda innehåller essentiella aminosyror (de kroppen inte kan producera själv). Skillnaden är att BCAA endast innehåller 3 av de essentiella aminosyrorna medan EAA innehåller alla.

EAA och BCAA är jämlika, EAA är dock snäppet vassare för att bygga muskler.

Slutsats om proteintillskot, EAA och BCAA

Proteintillskott kommer inte utföra mirakel. Det kommer eventuellt ge någon positiv effekt, men ingen kraftig. Desto längre du har gymmat och desto hårdare du styrketränar, ju mer behöver du det. Får du i dig för lite protein i maten, är det absolut bra. Men det är bättre om du kan få i dig det från maten.

I samband med styrketräning är EAA bättre än vassleprotein, framför allt när man har styrketränat länge.


Kommentarer
Postat av: Sandra W

Hej!
Har du tips på nå bra proteinpulver, vill ha något nytt. Plus börja ta något innan och efter träning. Men eftersom jag tycker de är en enda stor djungel skulle jag vilja ha tips på nå bra tillskott!

2012-11-01 @ 17:44:36
URL: http://sandrawa.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0